SUSHI MASTERS:)
Ostatnio na lekcjach angielskiego dużo rozmawialiśmy na temat zdrowego odżywania, więc wpadliśmy na pomysł, aby wyjść poza podręcznikowe treści i przekonać się w praktyce, że zdrowa żywność niejedno ma imię! I tak zdecydowaliśmy się na ręczne wykonanie sushi No właśnie, choć ta tradycyjna japońska potrawa podbiła serca mieszkańców właściwie całego globu, dla wielu piątoklasistów, warsztaty sushi w ramach zajęć kreatywnych z języka angielskiego były pierwszą okazją, żeby spróbować, a przed wszystkim skomponować i „zrolować” własne autorskie sushi Zajęcia poprzedziło teoretyczne zapoznanie się z sushi, jego pochodzeniem, rodzajami, składnikami i ciekawostkami, prezentacjami w języku angielskim, a później było już tylko po japońsku. W ruch poszły maty bambusowe, pałeczki, ostry chrzan wasabi, awokado, łosoś i oczywiście prasowane algi nori, imbir marynowany i rzecz jasna sos sojowy! Nie mogło również zabraknąć superklejącego się, pysznego ryżu do sushi (2kg). Można było również spróbować herbatki lotosowej przywiezionej prosto z Tajwanu Sushi nie dość że pełne witamin i cennych mikroelementów, okazało się również być smaczne, a zwijanie rolek było nie lada zabawą dla wszystkich