W tym tygodniu, w naszej szkole, podjęto działania związane z akcją „Tydzień zdrowego żywienia”. Przypominamy, że celem działań jest propagowanie zdrowego stylu życia poprzez zwrócenie uwagi na właściwe odżywianie się i zachęcanie do aktywności fizycznej.
Z godnie z planem działań przeprowadziliśmy wśród uczniów ankietę pn. „Postawy prozdrowotne wśród dzieci i młodzieży” oraz zapoznaliśmy ich z prezentacją „ Higiena podczas przygotowywania posiłków”. Następnie, uczniowie klas 4-8 uczestniczyli w praktycznym przygotowaniu zdrowych posiłków ( były to głównie przekąski owocowo-warzywne, ciasteczka owsiane, ciasta owocowe i sałatki warzywne). Na uwagę zasługuje duże zaangażowanie uczniów podczas pracy i wspaniałe oraz smaczne efekty końcowe. Kolejnym punktem, zrealizowanym podczas „Tygodnia zdrowego żywienia”, było wykonanie plakatów propagujących zdrowy styl życia. Sporządzone przez uczniów prace, w swoim oryginalnym przekazie wizualnym, potwierdzają ich dużą wiedzę prozdrowotną.
Wśród naszych działań, nie zabrakło pomysłów na ciekawe przepisy kulinarne, które uczniowie umieścili we własnoręcznie wykonanych książkach kucharskich (zdjęcia znajdują się w galerii). Do realizacji pozostał nam konkurs wiedzowy pn. ”Wiem, co jem” i rozgrywki sportowe zaplanowane na dzień jutrzejszy.
Korzystając z okazji serdecznie dziękujemy wszystkim rodzicom uczniów, którzy zaangażowali się w akcję i zakupili produkty do przygotowania zdrowych posiłków, lub pomagali w ich wykonaniu. Wierzymy, że tydzień naszych prozdrowotnych działań, przyczyni się do zmiany niezdrowych nawyków żywieniowych w codziennej diecie uczniów .
Koordynatorem akcji jest p. Bożena Drozdowska-Wnęk – nauczyciel biologii.