Warning: Uninitialized string offset 0 in /home/spzglobi/www/wp-includes/capabilities.php on line 1

Warning: Uninitialized string offset 0 in /home/spzglobi/www/wp-includes/capabilities.php on line 1

Warning: Uninitialized string offset 0 in /home/spzglobi/www/wp-includes/rewrite.php on line 1

Warning: Uninitialized string offset 0 in /home/spzglobi/www/wp-includes/rewrite.php on line 1

Warning: Uninitialized string offset 0 in /home/spzglobi/www/wp-includes/class-wp-embed.php on line 1

Warning: Uninitialized string offset 0 in /home/spzglobi/www/wp-includes/class-wp-embed.php on line 1

Warning: Uninitialized string offset 0 in /home/spzglobi/www/wp-includes/http.php on line 1

Warning: Uninitialized string offset 0 in /home/spzglobi/www/wp-includes/http.php on line 1

Warning: Uninitialized string offset 0 in /home/spzglobi/www/wp-includes/rest-api/endpoints/class-wp-rest-menus-controller.php on line 1

Warning: Uninitialized string offset 0 in /home/spzglobi/www/wp-includes/rest-api/endpoints/class-wp-rest-menus-controller.php on line 1

Deprecated: File class-oembed.php is deprecated since version 5.3.0! Use wp-includes/class-wp-oembed.php instead. in /home/spzglobi/www/wp-includes/functions.php on line 6085
Święto Pieczonego ZiemniakaPyry kartofle, bulwy, grule – pewnie nie każdy wie, że wszystkie nazwy dotyczą tego samego dobrze nam znanego ziemniaka – warzywa, które w naszym kraju pojawiło się w XVII wieku. Za początek uprawy ziemniaka w Polsce przyjmuje się rok 1683. Wtedy to król Jan III Sobieski wracając z wyprawy wiedeńskiej przywiózł bulwy ziemniaka jako prezent dla królowej Marysieńki. Bulwy zostały wysadzone w ogrodach wilanowskich, by piękne kwiaty mogły cieszyć oko królowej. Początkowo nikt nie wiedział jak wykorzystać ziemniaki w kuchni, traktowano je jak rośliny ozdobne i lecznicze. Z czasem ziemniaki stały się w wielu domach codziennym, odżywczym i pełnym witamin posiłkiem.Teraz uwielbiamy frytki, placki ziemniaczane, kopytka, ale okazuje się, że nie wszyscy jedli ziemniaki pieczone na ognisku, posypane solą, gorące i pachnące dymem. Dzieci z klas 1- 3 częstowały się tym daniem podczas zorganizowanego w czwartek Święta Pieczonego Ziemniaka. Czas oczekiwania na przysmak zapełniliśmy rozgrywkami, zabawami zręcznościowymi i zabawami w parku. Dodatkową atrakcją była piękna pogoda, która pozwoliła nam spędzić ten czas wesoło i aktywnie. – Szkoła Podstawowa w Zgłobniu

Home » Aktualności » Święto Pieczonego ZiemniakaPyry kartofle, bulwy, grule – pewnie nie każdy wie, że wszystkie nazwy dotyczą tego samego dobrze nam znanego ziemniaka – warzywa, które w naszym kraju pojawiło się w XVII wieku. Za początek uprawy ziemniaka w Polsce przyjmuje się rok 1683. Wtedy to król Jan III Sobieski wracając z wyprawy wiedeńskiej przywiózł bulwy ziemniaka jako prezent dla królowej Marysieńki. Bulwy zostały wysadzone w ogrodach wilanowskich, by piękne kwiaty mogły cieszyć oko królowej. Początkowo nikt nie wiedział jak wykorzystać ziemniaki w kuchni, traktowano je jak rośliny ozdobne i lecznicze. Z czasem ziemniaki stały się w wielu domach codziennym, odżywczym i pełnym witamin posiłkiem.Teraz uwielbiamy frytki, placki ziemniaczane, kopytka, ale okazuje się, że nie wszyscy jedli ziemniaki pieczone na ognisku, posypane solą, gorące i pachnące dymem. Dzieci z klas 1- 3 częstowały się tym daniem podczas zorganizowanego w czwartek Święta Pieczonego Ziemniaka. Czas oczekiwania na przysmak zapełniliśmy rozgrywkami, zabawami zręcznościowymi i zabawami w parku. Dodatkową atrakcją była piękna pogoda, która pozwoliła nam spędzić ten czas wesoło i aktywnie.

Archiwum

Święto Pieczonego ZiemniakaPyry kartofle, bulwy, grule – pewnie nie każdy wie, że wszystkie nazwy dotyczą tego samego dobrze nam znanego ziemniaka – warzywa, które w naszym kraju pojawiło się w XVII wieku. Za początek uprawy ziemniaka w Polsce przyjmuje się rok 1683. Wtedy to król Jan III Sobieski wracając z wyprawy wiedeńskiej przywiózł bulwy ziemniaka jako prezent dla królowej Marysieńki. Bulwy zostały wysadzone w ogrodach wilanowskich, by piękne kwiaty mogły cieszyć oko królowej. Początkowo nikt nie wiedział jak wykorzystać ziemniaki w kuchni, traktowano je jak rośliny ozdobne i lecznicze. Z czasem ziemniaki stały się w wielu domach codziennym, odżywczym i pełnym witamin posiłkiem.Teraz uwielbiamy frytki, placki ziemniaczane, kopytka, ale okazuje się, że nie wszyscy jedli ziemniaki pieczone na ognisku, posypane solą, gorące i pachnące dymem. Dzieci z klas 1- 3 częstowały się tym daniem podczas zorganizowanego w czwartek Święta Pieczonego Ziemniaka. Czas oczekiwania na przysmak zapełniliśmy rozgrywkami, zabawami zręcznościowymi i zabawami w parku. Dodatkową atrakcją była piękna pogoda, która pozwoliła nam spędzić ten czas wesoło i aktywnie.