O tym że witaminy są niezbędnie potrzebne do harmonijnej pracy całego organizmu, wiemy już od czasu ich odkrycia w 1913 roku, przez Polaka – Kazimierza Funka. Coraz większa jest nasza wiedza na ich temat i znaczenie dla zdrowia, wiemy też, że szczególnie ważne jest uzupełnianie ich braków w okresie zimowym i wczesnowiosennym. W piątek klasa II miała okazję spożyć własnoręcznie wyciskane soki ze świeżych owoców. Mama Kacperka p. Patrycja Ostafińska zaopatrzyła nas w duże ilość świeżych mandarynek i pomarańczy. Z pomocą Paulinki z klasy V udało się przeprowadzić mini – warsztaty produkowania soków. Po zapoznaniu z zasadami bezpieczeństwa i higieny nauczyliśmy się składać elementy maszyny, przecinać owoce, a potem każdy mógł własnoręcznie wycisnąć i wypić przygotowany przez siebie sok. Zupełnie inaczej smakował i z pewnością był bardzo zdrowy. Bardzo dziękujemy p. Patrycji za ten niespodziewany i smaczny podarunek!
Home » Aktualności » Mini warsztaty kulinarne